IFK Helsingborgs historia

Redan år 1896 hölls de första Svenska Mästerskapen i Allmän idrott i Helsingborg. Det var kanske då den 16-årige Hjalmar Hedenblad fick idén att tillsammans med några skolkompisar bilda Sällskapet Idrottsvänner, som så småningom skulle utvecklas till IFK Helsingborg. Vi var den nionde kamratföreningen att bildas i Sverige. Under 1900-talets början var vi duktiga på fotboll och kanske HIF:s starkaste motståndare. Det var dock inom friidrott som vi kom att bli som störst. År 1902 genomförde vi tillsammans med IS Göta södra Sveriges första internationella friidrottstävling. Vi anordnade även de så kallade Amerikaspelen 1936 och 1937, liksom löpargalor på 40-talet med bland andra Gunder Hägg. Vi la av med fotboll år 1942. Det finns även andra sporter som vi under åren har engagerat oss i som cykling, orientering, handboll, ishockey, landhockey, fäktning, vattenpolo, gymnastik, bordtennis och skateboard men som vi inte längre är aktiva i. Numera fokuserar vi på friidrott, konståkning, volleyboll och skidåkning.

Skidsektionens historia fram till idag

Det började redan år 1929 då Sigfrid Nilsson och Ture Ågren åkte ett skidlopp på tre mil för klubben. Men det var egentligen först år 1955 då det egentliga skidintresset vaknade till liv inom klubben. Då var vi för första gången representerade i Vasaloppet. Idag är vi ca 250 medlemmar. Vi har dock varit fler och då var vi den tredje största klubben i Vasaloppet räknat i antalet målgångar. Ganska fantastiskt för en Skåneklubb.

Det var dock först vid det senaste milleniets intåg som vi startade gemensam träning både på rullskidor och snö. Vi genomför tränarledd rullskidsträning på onsdagskvällar under säsongen med start i september. På söndagar kl. 09:00, med start vid krematoriet, finns det också möjlighet att åka ett ledarlett pass under samma period.

Vi anordnar också ett antal månadsträffar med skidrelaterade föredrag. Vi försöker att locka hit åtminstone en känd skidprofil varje säsong. Senast var det Anders Södergren och året innan Johanna Ojala.

Sedan år 1996 anordnar vi även ett träningsläger till den snösäkra längdskidmetropolen Bruksvallarna varje år. Då står också tränargruppen för ett antal snöpass.

Skidsektionens verksamhetsbeskrivning

Verksamheten inom skidsektionen är organiserad med en Sektionsledning och en tränargrupp. Vår uppgift att erbjuda våra medlemmar möjlighet att delta i de olika arrangemangen under Vasaloppsveckan men även i andra skid- och rullskidlopp, exempelvis DM-tävlingar. Som redan nämnts även gemensam rullskid- och snöträning under ledning av tränargruppen under säsongen med start under september.

Kontakta klubben

Har ni allmänna frågor om klubben når ni oss bäst på: ifkskidor@gmail.com

För mer information se: http://idrottonline.se/IFKHelsingborg-Skidor/

   IFK Helsingborg Skidor på Facebook