Uncategorized

Stjärntätt startfält på SM i Malmö

By June 14, 2019 No Comments

Det blir stjärntätt på citybanan vid posthusplatsen i Malmö då SM på rullskidor avgörs den 1–2 juli. Ett stort antal åkare från längdlandslagen tar chansen att tävla på årets SM, däribland Oskar Svensson, Jens Burman och Evelina Settlin.

De åkare som gett klartecken till start är:

Från A-laget:

Evelina Settlin, Hudiksvalls IF

Johan Häggström, Piteå Elit SK

Oskar Svensson, Falun-Borlänge SK

Jens Burman, Åsarna IK

Från team BAUHAUS:

Marcus Grate, IFK Umeå

Anton Persson, SK Bore

Martin Bergström, IFK Umeå

Karl-Johan Westberg, Borås SK

Simon Lagesson, Falun-Borlänge SK

 Från utvecklingslaget:

Moa Hansson, Landsbro IF

Hanna Abrahamsson, Eksjö SOK

Eric Rosjö, IFK Mora

Leo Johansson, Falun-Borlänge SK

Hugo Jacobsson, Falun-Borlänge SK

Lägg därtill att många av de åkare som tävlar regelbundet sommartid kommer till start. Bland annat Jackline Lockner, Hudiksvalls IF, Robin Norum, IFK Umeå, Markus Fredriksson, Lycksele IF och de dubbla svenska mästarna från förra året Linn Sömskar, IFK Umeå och Tobias Westman, Göteborgs SK. Kampen om SM-tecknen bli därmed riktigt tuff i år.

Av säkerhetsskäl och för att göra förhållandena så ”snölika” som möjligt kommer tävlingarna genomföras på låneskidor med långsamma hjul, så kallat rullmotsånd 2, från Swenor.

Uttalanden från Svenska Skidförbundet och arrangören:

– Som ett led i att profilera längdskidåkningen både året runt och på nya platser i landet har vi bestämt att vi i år, tillsammans med arrangerande IF Ski Team Skåne och IFK Helsingborg, gör denna satsning på SM i rullskidor. Det ska verkligen bli roligt att se hur kampen blir i Malmö. Vi hoppas på spännande tävlingar och folkfest, säger landslagschef Jonas Peterson.

– Det har varit en dröm sedan rullskidor kom med på SM-veckan sommar att få med så många av vinterns landlagsåkare som möjligt för att mäta sig med våra duktiga landslagsåkare i rullskidor. Det är ett sätt att profilera sporten. Det har även tidigare deltagit landslagsåkare från vintern på SM-tävlingar, men i år blir det nytt rekord, vilket känns fantastiskt roligt, säger Ludvig Remb, tävlingskoordinator för längd- och rullskidor på Svenska Skidförbundet.

– Det känns mycket hedrande att så många landslagsåkare kommer till Malmö och tävlar. Det här är en unik chans för malmöborna att se våra folkkära skidåkare live. Mixen av åkarna från rullskidslaget gör att vi får ett fantastiskt event. Vi hälsar alla välkomna till Malmö, säger Egil Friestad, lokal projektledare för rullskids-SM.

Tävlingsprogrammet i Malmö består av masstart 1 juli och sprint 2 juli. Båda tävlingarna genomförs i fri teknik. Lokal arrangör är IF Ski Team Skåne och IFK Helsingborg, de två största skidklubbarna i Skåne. SM-tävlingarna är också premiären av den svenska cupen i rullskidor, STS Roll Cup.

SM i rullskidor är sedan 2013 en del av SM-veckan sommar och direktsänds i SVT. Mer information om tävlingarna finns på www.smrullskidor.se och mer information om hela SM-veckan sommar samt tv-tider finns påwww.smveckan.se

Kontaktpersoner

Jonas Peterson, SSF landslagschef längd, tfn. 073-382 88 48

Ludvig Remb, SSF tävlingskoordinator längd- och rullskidor, tfn. 070-372 21 32

Egil Friestad, lokal projektledare rullskid-SM, tfn. 070-574 66 22